" A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte." (Isaac Asimov)

2012. október 22., hétfő

Twitter: Antiszemitizmus törölve

A Twitter mikroblog-szolgáltató végre hajlandó eltávolítani oldaláról azokat a francia, antiszemita posztokat (tweetek), amelyek nemrég elárasztották franciaországi hálózatát. Az utóbbi napokban ezek a posztok a legnépszerűbbek közé tartoztak a francia nyelvű közönség körében.


A UEJF győzelme

A Union of Jewish Students of France (UEJF) - magyarul Franciaországi Zsidó Diákok Uniója - fontos győzelmet aratott az országban zajló méltatlan helyzet ellenében. A Franciaországot behálózó sértő tartalmak ellen léptek fel, jogi lépéseket helyezve kilátásba - perrel fenyegetőztek. Így kényszerítették ki a Twittertől, hogy tegyen valamit a pocskondiázó, antiszemita üzenetek eltávolítása érdekében. Miután a cég felső vezetése találkozott az UEJF elnökével, Jonathan Hayounnal, valamint a csoport jogi képviselőivel, egyértelművé vált a megegyezés, valamint a követelések azonnali teljesítése. Az AFP hírügynökségnek  diákszervezet ügyvédje, Stephane Lilty így nyilatkozott: "Fontos győzelem ez az UEJF számára" - írta meg a BBC is. A találkozón az UEJF továbbított egy listát a nem kívánatos tweetekről, amelyek #unbonjuif (magyarul: egy jó zsidó) Twitter-címke alatt terjedtek. Ezenkívül követelték, hogy a cég hozzon nyilvánosságra egy listát azoknak a nevével, akik visszaéltek a címkével. A Twitter azonban még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az ügyről.

 
Német zavar - Több fiók is blokkolás alatt

Nem ez volt az első alkalom, hogy különböző visszaélések miatt kellett rendet raknia a Twitternek a saját háza táján. Mindössze pár napja történt, hogy a cég  letiltotta Németországban egy ismert neonáci szervezet bejegyzéseit. A lépést a német rendőrség kérésére teljesítette a Twitter. Ezután a Facebook és a YouTube is követte példáját, és ugyancsak megszüntette a csoport fiókjait. A blokkolás az "Ország által visszatartott tartalom" eszközzel fut, amely az idén került bevezetésre. És, hogy mit is jelent ez? Azt, hogy a felhasználók Németországban nem látják az adott fiók tulajdonosa által küldött üzeneteket, míg a más országokban lévők igen.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése