" A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte." (Isaac Asimov)

2012. október 10., szerda

Kinect után Digits

A Kinect mozgásérzékelő nagy sikerén felbuzdulva újabb fejlesztéseknek látott a Microsoft, amelynek eredményeképpen megszületett a Digits névre keresztelt eszköz. A technológia továbbfejlesztésével együtt a praktikum és az egyszerűség kerül előtérbe.

Kinect. Mit tudott az előd?
 
Az xbox 360-hoz lehet kapni kiegészítő gyanánt a Kinect elnevezésű  mozgásérzékelős vezérlőt, ami hatalmas népszerűségnek örvend a játékosok, valamint a hobbifejlesztők körében is. De mi tette világszerte ilyen híressé és kelendővé? Az a tény, hogy mi magunk lehetünk a kontrollerek. Az irányítás teljesen ránk hárul, a kéz-, és láb mozdulatok mind a mi vezérlésünk alatt állnak, ezzel mozgatva játkosunkat a TV-ben. Tulajdonképpen egy speciális vezérlőről van szó, ami helyettesíti a kontrollert, és ami előtt bármit szabadon csinálhatunk, pontosan az fog visszajönni a képernyőn is. A Microsoft játékkonzoljához készült Kinect nem mellesleg világrekordot döntött, ugyanis ennél jobban startoló eszköz a szórakoztatóelektronikai készülékek sorában még sosem volt. Ezt bizonyítja, hogy három hónap alatt több mint 8 millió darabot adtak el belőle.
 
 
 
Nyakunkon az újítás, csuklónkon a Digits
 
A vállalat mérnökei a Newcastle Egyetem és a görög Kutatási és Technológiai Alapítvány szakembereivel együttműködve vitték tovább a technika fejlesztését: a Digits, infravörös érzékelőkkel felszerelve, a felhasználó csuklójára húzható, gesztusait pedig a beépített szenzorok érzékelik. Az eszköz segítségével kézmozdulatokkal lehet ránagyítani a tablet kijelzőjére, mitöbb manipulálni tudjuk a hangrendszer szabályozóit, de alkamas még a szenzor videojátékok irányítására is. A Digits tehát annyiban jelent előrelépést a korábbi, hasonló megoldásokhoz képest, hogy azok általában egy bizonyos speciális kesztyű viselését, valamint egy előre telepített szenzort igényeltek. Ebben az esetben viszont a kontrollert a felhasználó magán viseli, így a számítógépek és konzolok bárhonnan irányíthatók.
 
 
 
Tisztulóban a jövőkép
 
Habár a Digits mintapéldánya jelenleg meglehetősen otrombának tűnhet, David Kim, a Microsoft Research munkatársa szerint a végeredmény egy karóra nagyságú eszköz lenne. Ezáltal minden felhasználó egyszerűen, kényelmesen, és teljesenen spontán mozdulatokkal irányíthatná elektronikus eszközeit. A prototípus bemutatására az Association for Computing Machinery szimpóziumon kerül majd sor a massachusetts-i Cambridge-ben.
 


Index-Tech 2012-10-09 - Új mozgásérzékelőt készít a Microsoft

ITcafé-Tech 2012-02-02 - A Kinecttel újra izgalmassá válik a PC



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése