" A számítógép embertelen: egyrészt tökéletesen programozott és szabályosan működik, ráadásul teljesen őszinte." (Isaac Asimov)

2012. szeptember 26., szerda

Nyilvánosság előtt a Clean IT Project törvénytervezete

A European Digital Rights (EDRi) néven ismert jogvédő szervezet birtokába jutott az EU "Clean IT Project" névre keresztelt program törvénytervezete. Sokféle információ látott napvilágot a projekttel kapcsolatban, de a legtöbben egyetértenek abban, hogy az elgondolás egyre távolabb kerül az eredetileg hangoztatott koncepciótól és igencsak ellentmondásos.
 

A Clean IT eredeti célja

Az Európai Bizottság által támogatott és finanszírozott projekt célja egy, az online terrorizmus elleni szűrőrendszer felállítása úgynevezett "önszabályozó intézkedésekkel". Az első megbeszélések alkalmával  arról volt szó, hogy mit kéne tenni az internetes terror-tevékenységekkel szemben, amelyeken több tartalomszűrő technológiát értékesítő cég is jelen volt.

A Clean IT most

A mostanság felbukkant törvénytervezet igen fontos és aggasztó kérdéseket vetett fel, amelynek eredményeként a szabad véleménynyilvánítás jelentős korlátozás alá esne az interneten. Azt javasolják az internetszolgáltatóknak, hogy tiltsák meg az általános szerződési feltételeikben a "kéretlen tevékenységeket". Az EDRi szervezet többek között azt kifogásolja, hogy a tervezet szerint a különböző hatóságok hatalmas befolyást szereznének, ezenfelül bizonyos tartalmak eltávolítására köteleznék a szolgáltatókat anélkül, hogy a korábbiakban már megszokott módon lehetőséget biztosítanának a vitára. És itt érkezünk el az ellentmondáshoz, ez ugyanis ellentétben áll a már korábban említett önszabályozással, ahol a szolgáltatók gyanús tartalmakra való figyelmeztetése után lehetőségük van azok eltávolítására. A Clean IT javaslatai között szerepel továbbá, hogy azt, aki tudatában van annak, hogy "terrorista" tartalmakra mutató hivatkozást jelenít meg, ugyanúgy kell büntetni, mint a terroristákat. Ehhez kapcsolódva a közösségi platformoknak különböző blokád- és riasztórendszereket kell bevezetniük és meg kell akadályozniuk, hogy terroristák használhassák a szolgáltatásaikat. A hosszú javaslatsorból még ki lehet emelni, hogy a szűrőszoftvereket kínáló cégeket felelősségre kell vonni, ha nem jelentik a már azonosított "illegális" tevékenységeket.

Megfigyelve: Virtuális rendőrök mindenhol

A virtuális rendőrök alkalmazásának lényege, hogy folyamatos megfigyelés alatt tartsák a közösségi hálózatok forgalmát. Mindemellett egyfajta elrettentést is jelentene, azaz hangsúlyos jelenléttel emlékeztetnének mindenkit a hatóságok állandó jelenlétére. 

Anonimitás kizárva

A közösségi hálózatokat további együttműködésre kötelezné a Clean IT egyik legvitatottabb javaslata, mely szerint az EU polgárai csakis valós névvel regisztrálhatnának, valós fényképpel. A személyazonosság ellenőrzésének terhe pedig természetesen a szolgáltatóké. Az EDRi szerint ezzel a lépéssel lényegében megszűnhetne az internetes anonimitás, valamint az azzal járó szólásszabadság is. A szervezet úgy fogalmazott, hogy ez "az elnyomó rezsimek szintjére süllyesztené az EU-t". Az unió sokszínűsége és a különböző nyelvek is gondot okoztak a szabályozást készítőknek, ezért merült fel az ajánlás, hogy ne lehessen olyan nyelvet használni, amelynek megfelelő monitorozásához nem rendelkeznek az uniós hatóságok  megfelelő szakemberekkel.

Még nincs vége

A fentiekben már felsorolt javaslatok csupán töredékei a teljes törvénytervezetnek. A sok vitát kiváltott téma még koránt sincsen lezárva, folyamatosan látnak napvilágot az újabb és újabb kifogásolások és kritikák.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése